Kumaş kılavuzu


İçten dış mekanlara kadar evin her alanında döşemelik, perdelik ve çeşitli aksesuarlarda kullandığımız kumaşlar hakkında neyi, ne kadar doğru biliyorsunuz?


Dış mekan kumaşları
İç mekanlarda olduğu gibi dış mekan kumaşlarında da dikkat edilmesi gereken bazı kriterler var. Neme dayanıklı, solmayan ve leke tutmayan seçeneklerin yanı sıra gelişen teknoloji kumaş türlerine her yıl farklı bir özellik ekliyor.

İçten dışa şık
Dış mekan kumaşlarını seçenekleri artık limit tanımıyor. Sert ve akrilik kumaşlar artık yerini yeni teknolojiyle üretilmiş, farklı stillerde kumaş alternatiflerine bırakmış durumda. Günümüz balkon ve bahçelerinde oldukça esnek ve hassas dokulu gibi görünen ama bir o kadar dayanıklı, yırtılmayan ve uzun ömürlü kumaşlar tercih ediliyor.
Dıştan dışa dayanıklı
Şehir yaşamından uzaklaşmak isteyenlerin sayısının hızla arttığı günümüzde balkon ve bahçe gibi dış mekanlara daha sık kullanılıyor. Dolayısı ile bu alanlarda ihtiyaç duyulan mobilya ve aksesuarlar da ev dekorasyonunda önem kazanıyor ama bu bütçenize ekstra bir maliyetgetirebilir. Bu nedenle mobilyalarınızı korumak ve ömrünü uzatmak için dış mekan kumaşlarına yatırım yapabilirsiniz. Eğer mobilyalarınız oldukça yıpranmış ama yine de kullanılabilir durumdaysa sprey boya ile boyayarak ona yeniden hayat verebilirsiniz. Ayrıca özellikle son yıllarda dış mekanlarda kullanılan doğal ahşap tonlarında tik ve hasır mobilyaları moda desenler ve parlak renkli kumaşlarla hareketlendirebilirsiniz.
Eğer doğal dokuyu ve renk uyumunu bozmak istemiyorsanız, kumaşlarınız için yeşil ve kahvenin açıktan koyuya uzanan tüm doğal tonlarını tercih edebilirsiniz.
Teras ya da bahçenizin bir köşesinde özel ve gizli bir bölüm oluşturmak istiyorsanız dış mekan için uygun kumaştan perdelerle bunu sağlamanız mümkün. Üstelik böylece çok sıcak ve güneşli günler için keyifli bir gölgelik de kazanırsınız. Sarı ve yeşil gibi parlak renkler mekanlarda canlı bir yaz havası yaratır, bunun yanında turuncu ve kırmızı kapalı havalarda bile bahçenin atmosferine sıcaklık katacaktır.
Dıştan içe kullanışlı
Oldukça çekici ve uzun ömürlü dış mekan kumaşları yoğun ve işlek mekanlar için de uygun bir seçim. Oturma odanızdaki kanepeyi kalın ve dayanıklı bir dış mekan kumaşı ile kaplayarak evcil hayvan ve çocukların zarar vermesinden korursunuz. Çünkü bu kumaşlar hem darbelere, hem de ağır lekelere karşı odlukça dirençlidir. Ayrıca bu tarz kumaşlar antre ve giriş bölümündeki mobilyalar için uygundur. Ve elbette evcil hayvanınızın sepeti, evi ya da yatmak için kullandığı alanı da unutmamak gerekiyor. Yatak ya da sepet kumaşı dışında ekstra örtü ve yastıkları da aynı kumaşlardan seçebilirsiniz. Ancak yatak ve yastık kılıflarının fermuarlı olmasını tercih edin böylece kolayca çıkarıp yıkayabilirsiniz.
Çocukların oyun odaları için uzun ömürlü bir kullanım sunan dış mekan kumaşları özel dokuması sayesinde lekelerle ve neme karşı dayanıklı olduğundan bu tarz kolay kirlenen alanlarda kullanılabilir.
Pahalı kumaş kullanırken
Pahalı kumaşlar çoğu zaman dekorasyonu daha belirgin kılar ve görsel olarak değer kazandırır. Bir açıdan baktığınızda bu doğru bit yönerge. Ancak bütçenizi zorlamadan uygun yerlerde kullanmayı bilmek gerekiyor.
Dekorasyonda en çok maliyet tutan kalemlerden biri de tekstil. Üstelik doğru ve kaliteli kumaşları bir arada kullanmadığınız takdirde istemediğiniz görüntüler ve sevmediğiniz bir dekorasyonla karşılaşabilirsiniz. Şimdi “ama en güzel kumaşlar hep çok pahalı” dediğinizi duyar gibiyiz. İşte tam da bunun için pahalı kumaşları hesaplı yollardan kullanma kılavuzunu hazırladık.
Pahalı kumaş, hesaplı çözüm
Oturma odanıza hayat verecek kumaş seçenekleri bulduğunuz ancak lüks ve kaliteli görünen kumaş alternatiflerini bir arada kullanmak isterseniz bütçenizin çok üstüne çıkıyorsunuz. Bu durumda yapılacak tek şey bu çok beğendiğiniz kumaşları kanepe ve koltuk yerine daha akıllıca yerlerde kullanmanız olacaktır.
Örtü ve yastıklar
Bu durumda en akıllıca seçenek pahalı dokumaları dekoratif yastıklarınız için kullanmak olabilir. Düz kanepe kumaşınızı kadife ya da velür gibi dokulu kumaşlarla tamamlayabilirsiniz. Eğer bu da maliyetli geliyorsa, yastıkların sadece kenar bordürlerine uygulamak da iyi fikir. Böylece pahalı kumaşları hem daha hesaplı kullanmış olur, hem de kanepenize kalitelilik şıklık katabilirsiniz.

Perdeler
Klasik pilili perde uygulamalarında kumaşlar normal ölçünün iki katı olarak hesaplanır ancak çoğu perdelik kumaşlar çift en olduğundan eni boy olarak değerlendirilebilir. Yine de pahalı kumaşlar seçerseniz bütçenizi zorlamış olursunuz. Bunun yerine görüntüyü zenginleştirmek için pahalı bir keten ya da brodeli organzeden kenar fırfırı ya da perde kornişi geçebilirsiniz. Bol büzgülü yerine daha düz bir dikiş tercih etmelisiniz. Aynı kumaş kombinini yastık kenarlarında kullanarak uyum ve bütünlük yakalarsınız. Mutfak pencerelerinde sıkça kullanılan yarım panel perde uygulaması da fark ve hesaplı bir çözüm olabilir. Elbette büzgü ve plilerden uzak durarak daha az kumaş harcarsınız.
Kenar süslemeleri
Masa takımları, koltuk şalları ve yatak örtülerinde kaliteli ve pahalı kumaşlar tercih edilebilir. Eğer bu masraflı geliyorsa, o zaman örtülerin sadece kenar süslemelerinde kullanabilirsiniz. Aynı tonlarda düz kumaşlarla hazırlayacağınız örtülerin kenarlarında minik çiçekli ya da farklı tonda pahalı kumaşlar tercih ederek yaşam alanlarını şıklaştırabilirsiniz.
Koltuk ve kanepe kılıfları
Bütün kanepeleriniz için kılıf diktirmek akıllıca bir çözüm. Ancak bir kanepe kılıfı ya da döşemesi için ortalama 10 metre kumaş ihtiyacınız olacaktır ki pahalı bir kumaş seçtiğinizde bu size epey pahalıya çıkar. Bunun yerine, eğer varsa puf ve koltuklara ya da yemek sandalyelerine pahalı kumaşlarla kılıf diktirebilirsiniz. Ayrıca sandalye ve koltuk içlerine yastık da kullanabilirsiniz. Üstelik bunun için sadece ön yüzlerini kaplamak yeterli olur. Böylece 30-50 cm. arası kumaş harcamış olursunuz.
Masa takımları
Dikiş bilmeyen acemi biri bile bir masa örtüsü, runner ya da Amerikan servis ve peçete dikebilir. Üstelik bunun için kenarları bastırmanız, ütü ile düzleştirmeniz ya da ince dikiş yapmanız gerekmiyor. Dikkatli ve yavaş çalışmanız yeterli. Yapmanız gereken sadece doğru kombinler bulmak ve desenlerle renk uyumunu yakalamak. Ayrıca bunun için harcayacağınız kumaş masa ölçünüze göre değişse de bir veya iki metreyi geçmeyecektir.
Son söz: Özel tasarımlı, yüksek kalitede pahalı kumaşları bir arada kullanmak aslında evinizde farklılık yaratacaktır. İşin sırrı, biraz yaratıcılığınızı konuşturmak, birkaç iyi fikir bulmak ve stilinizi yansıtan dokuları bir araya getirmekte. Eğer tüm bunlar için vaktiniz yoksa paranızı sokağa atmamak ve şık bir dekorasyon için profesyonel bir danışmandan yardım da alabilirsiniz.
Doğru kumaşı seçmek
Her mobilyayı ihtişamlı gösteren bir kumaş vardır, yeter ki siz bunu bulup uygulayın. Ancak bunu yaparken kumaşın cinsini ve kullanış özelliklerini de göz ardı etmemekte fayda var.
Gerçekten bakılmaya değer, profesyonel eli değmiş gibi ve göze hitap eden bir mekan yaratmak için basit ama etkili bir çözüm var mı? Evet kumaşlar . . . En basit masa örtüsünden döşeme ve perdeye kadar tüm ev tekstili ile bunu başarabilirsiniz. Dekoratörler genellikle ekstra bir renk dokunuş, pozitif bir enerji ya da yalnızca daha keyifli ortamlar yaratmak için çoğu zaman sadece kumaşları değiştirmeyi önerebiliyor. Ancak doğru atmosferi yaratmanız için seçimleriniz çok önemli. Bu nedenle hangi kumaşı nerde kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Hangi amaca, hangi kumaş?
1. Kullanacağınız mekanın türü nedir?
Elbette her kumaşın kullanım alanı farklıdır. Hassas ve çabuk kirlenen kumaşları işlek mekanlarda, kalın dokulu kumaşları ise yastık ve aksesuarlarda kullanmamalısınız. Üstelik bu görsel açıdan da hoş durmaz.
2. Yoğun tempolu bir mekan mı, misafir kullanımı için mi?
Eğer salonu sadece misafir ağırlamak için kullanıyorsanız ya da ayrı bir misafir yatak odanız carsa bu mekanlar için göz alıcı ve zarif işlemeli ince dokumalar tercih edebilirsiniz.
3. Mekanın ışık lama yoğunluğu nedir?
Çok ışık alan bir mekanda ne kadar dikkat ederseniz edin kumaşlar zamanla solar. Bu nedenle seçim yaparken ışık yoğunluğunu dikkate almalısınız.
4. Çocuğunuz ve evcil hayvanınız var mı?
Eğer hem çok işlek bir eviniz, hem de çocuk ve evcil hayvanınız varsa koltuk ve kanepeler için ipek ya da jakarlı kumaşları düşünmeyin bile. Bunun yerine kalın ve dayanıklı kumaşlar seçebilir ya da hepsi için kılıf diktirebilirsiniz.
Tüm bu sorular sizin kumaş cinsi, renk ve doku seçimlerinize yön vererek yardımcı olacaktır.
Örneğin çocuğunuz varsa elbette ipekli dokumları tercih etmeyeceksiniz veya çok ışık alan bir oda için rengi solan kumaşlar tercihiniz olmayacak. Ancak bu noktada dekorasyonda kullanılan kumaş cinslerini, farklılıkları ve hesaplı seçimler yapmayı bilmenizde fayda var.
Koton: Doğal bir kumaş ipliği olan koton hemen tüm dekoratif kumaşlarda bulunur. Oldukça kullanışlı, yırtılma, aşınma ve solmaya karşı dayanıklıdır. Ancak asıl doru hangi koton kumaş leke tutmaz ve kolay temizlenir? Bu nedenle eğer evinizi baştan sona koton kumaşlarla döşeyecekseniz önerimiz saf koton yerine içinde sentetik karışımları olanları seçmeniz.
Suni ipek: Pek çoğumuzun da bildiği gibi suni ipek kumaşlar yarı sentetik esaslıdır. Bu da aslında doğal ipeğe göre kullanım avantajı sağlar. Parlak dokusu ile oldukça şık duran suni ipek gerçek ipeklilere göre daha uzun süre parlaklığını korur. Ancak suni ipeğin olumsuz yanı çabuk buruşması ve dokusunda kırılmaların oluşmasıdır. Bu nedenle mobilya yerine daha çok dekoratif ürünlerde ve örtüler de tercih edilebilir.
İpek: Hiç kuşkusuz kullanıldığı mekanlara değer katan bir kumaş cinsidir. Özellikle perde, yastık ya da az kullanılan mobilyalar için tercih edilebilir. Ancak fazla dayanıklı olmaması, çabuk buruşması ve yırtılabilmesi kumaşın en büyük olumsuzlukları. Oturma odası ya da gündelik mekanlar dışında misafir odası ve salonda kullanabilirsiniz.
Polyester: Ucuz olmasından dolayı kötü bir üne sahip olsa da perdelik ve yatak takımlarında oldukça sık kullanılan bir kumaş türü. Pek çok firma polyesteri direk olarak kullanmak yerine poyester karışımlı kumaşlar tercih ediyor. Tamamıyla sentetik bir kumaş olduğundan oldukça dayanıklı olan polyester buruşmaz, içeriğine göre leke tutmaz ve kırılmaz. Kalın perdelikler ve çok kullanılan döşemelikler için tercih edebilirsiniz.
Akrilik: Tamamen sentetik bir doku olan akrilik olağanüstü yumuşak ve dayanıklı bir malzemedir. Bu nedenle ev dekorasyonunda diğer kumaş seçeneklerine iyi bir alternatif oluşturur. Renkleri tutuşu iyi olduğundan, parlak dokusu kolay yitirmediğinden ve kolay temizlendiğinden evin her alanından rahatlıkla kullanılabilir. Yastık kılıfları, koltuk ve masa örtüleri için ideal.
Deri: En doğal kumaşlardan biri olan deri kaplamalar genellikle tabakalanmış inek derinsinden yapılır. Kullanıldığı ortamlara değer kazandırır ancak kullanımı zordur. Direk güneş ışığına maruz kaldığında rengi solabilir, kolayca çizilir ve lekelenir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen deri hala en çok tercih edilen kaplama malzemesidir ve her odada rahatlıkla kullanılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pages